X
< Toon menu

Rouwverwerking

Voor nabestaanden is een sterfgeval een aangrijpende gebeurtenis. Iedereen beleeft dat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Sommige mensen zoeken hulp om hun verdriet te verwerken. Andere verwerken het liever alleen.

Soms weet u niet wat u met uw gevoelens en gedachten moet. Hieronder staat een aantal tips:

  • neem de tijd
  • herinneringen kunnen helpen
  • zorg goed voor uzelf
  • praat met anderen
  • ga naar uw huisarts als dat nodig is
     
Neem de tijd

Gun uzelf de ruimte en de tijd om verdriet te hebben, boos te zijn, iemand te missen. Die tijd heeft u nodig om een nieuw evenwicht te vinden. Na verloop van tijd kunt u merken dat herinneringen minder pijnlijk worden. Hoe lang dat duurt, is voor iedereen verschillend.
 

Geef emoties de ruimte

Iedereen verwerkt het verlies van een dierbare op zijn eigen manier. Sta uzelf toe om te rouwen op een manier die bij u past.
 

Herinneringen kunnen helpen

U heeft misschien veel herinneringen. Of foto’s of spullen van de overledene die herinneringen oproepen. Het kan helpen als u bedenkt wat u daarmee wilt doen. Ook kunt u deelnemen aan herdenkingsbijeenkomsten.
 

Zorg goed voor uzelf

Rouwen kost veel energie. Goed slapen en eten is dan belangrijk. Probeer ook af en toe te ontspannen. Doe dingen die u vroeger prettig vond, ook al hebt u er nu geen zin in, bijvoorbeeld afspreken met vrienden, sporten, wandelen of winkelen. 
 

Praat met anderen

Misschien vindt u het moeilijk om over uw gevoelens of uw gedachten te praten. Of u heeft daar geen zin in. Toch kan het goed zijn. Vaak helpt het mensen als zij over hun verlies praten. Bijvoorbeeld met een familielid, vriend of huisarts. Het is belangrijk dat u die persoon vertrouwt. 

Soms lijkt het alsof anderen niet met u willen praten. Misschien vinden zij het moeilijk om te beginnen over uw verlies. Het kan helpen als u er zelf over begint.

Als praten niet lukt, ga dan bijvoorbeeld wandelen met iemand. Of samen koken en eten.
 

Vraag uw huisarts om hulp

Bent u ziek van verdriet? Eet of slaapt u slecht? Of heeft u een ander probleem? Maak dan een afspraak met uw huisarts. Hij kan u verder helpen. Hij kan u in overleg met u doorverwijzen naar een rouwtherapeut of geestelijk verzorger.

Soms kunt u onenigheid krijgen met uw familie of vrienden over de manier waarop u rouwt. Dat kan heel zwaar voor u zijn. Ook dan kan een afspraak met uw huisarts goed zijn. Hij kan naar uw verhaal luisteren en u verder helpen.


Meer informatie:

Ik rouw: Informatie op Thuisarts.nl over rouw.

Landelijk Steunpunt Rouw: Ondersteunt nabestaanden en geeft informatie, voorlichting en advies.

De Wereld van Verschil: Website voor ouders, kinderen en jongeren van wie een gezinslid levensbedreigend ziek is of is overleden, verwacht of onverwacht.

In de wolken: Boeken, brochures en tips bij rouw.

Folder Agora: Uw partner is overleden. Of uw kind. Of een goede vriend.....