ZICHT OP ZIN

Spirituele zorg in Midden-Nederland: toolkit voor generalisten

Mensen willen betekenis geven aan het leven en wat zij daarin meemaken. Grote gebeurtenissen als ziekte en het naderende einde roepen levensvragen op: grote en kleine vragen over het leven en onze plaats in de wereld.

De moeite waard

Aandacht voor zingeving en spiritualiteit in de zorg is van wezenlijk belang, helemaal in de palliatieve fase. Door aandacht te geven en te praten over levensvragen kunnen patiënten zich richten op wat voor hen belangrijk is, op wat deze laatste periode de moeite waard maakt. Of je nu gelovig bent of niet, spraakzaam of minder spraakzaam. Dit is waardevol voor patiënten zelf, maar ook voor naasten en zorgverleners. Dat hoeft niet meer tijd en geld te kosten. Het tegendeel is vaak waar, doordat signalen beter worden opgemerkt.

Maar hoe doe je dat?

Goede aandacht voor spirituele zorg is voor elke zorgorganisatie een kwaliteitsindicator. Het wordt vooral door generalistische zorgverleners gegeven: verzorgenden, verpleegkundigen, artsen e.a., of dat nu bij mensen thuis is of in een zorginstelling. Maar hoe doe je dat? Patiënten en zorgverleners praten niet altijd gemakkelijk over levensvragen. Hoe krijg je als hulpverlener inzicht in wat ongeneeslijk zieke mensen en hun naasten bezighoudt?

Overzicht van het aanbod

De sleutel is oprechte belangstelling tonen, vragen stellen en luisteren. Ook als er geen antwoord is op de vragen die er leven. Het gaat om nabijheid, aandacht en betrokkenheid. Er zijn allerlei cursussen, trainingen en andere middelen om je daarbij te helpen. In het boekje Zicht op Zin vind je een overzicht van het aanbod aan scholing en hulpmiddelen in Midden-Nederland. Het is niet volledig, maar geeft een goed beeld van wat er zoal beschikbaar is.

ZICHT OP ZIN: spirituele zorg in Midden-Nederland - toolkit

 

ABC spirituele zorg

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Samenstelling overzicht
Werkgroep spirituele zorg netwerken palliatieve zorg Utrecht-Zuid, Noordwest-Utrecht, Utrecht stad, Zuidoost-Utrecht 2018.