X
< Toon menu

Werken in de palliatieve fase

Als u niet meer kunt genezen, dan hoeft u niet te stoppen met werken. Het mag meestal wel. Was u in loondienst, dan kunt u een WIA-uitkering krijgen.  
 

Wilt u (deels) blijven werken? 
  • Overleg met de bedrijfsarts, de arbeidsdeskundige en uw werkgever hoe u op een prettige manier aan het werk kunt blijven.  
  • Informeer uw collega’s over uw situatie, wensen en mogelijkheden. 
  • Bespreek regelmatig met de bedrijfsarts, uw werkgever en met uw huisarts of behandelend arts hoe het werken gaat.  
  • Wordt werken na verloop van tijd lichamelijk of geestelijk toch te zwaar? Dan kunt u minder uren gaan werken of er mee stoppen.  
     
WIA-uitkering 

WIA is de uitkering die je kunt aanvragen als u door ziekte niet of minder kunt werken. Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering. 
 

IVA 

Kunt u niet of nauwelijks werken? Of is de verwachting dat u op korte termijn niet of nauwelijks kunt werken? Dan is de kans groot dat u bij een beoordeling voor de WIA volledig en duurzaam arbeidsongeschikt wordt geacht. U komt dan in aanmerking voor een IVA-uitkering. IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Lees meer over de IVA
 

WGA 
Het kan ook zijn dat verzekeringsarts van het UWV oordeelt dat u niet in aanmerking komt voor IVA omdat u nog wel (een beetje) kunt werken. U komt dan wel in aanmerking voor een WGA-uitkering.  WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Lees meer over de WGA
 
Vervroegd een IVA-uitkering aanvragen 

Is al snel duidelijk dat u nu en in de toekomst nooit meer kunt werken, dan kunnen de bedrijfsarts en uw  werkgever u adviseren vervroegd een IVA-uitkering aan te vragen.