Leerhuizen Palliatieve Zorg lanceert FiniVita
X
Nieuwsarchief

Hier vindt u onze eerder verzonden nieuwsbrieven. Klik op een titel om de nieuwsbrief te openen.

 

 

 

 

 

 

Nieuws
Leerhuizen Palliatieve Zorg lanceert FiniVita

Leerhuizen Palliatieve Zorg lanceert FiniVita

Op 1 september 2019 lanceerde Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg een nieuw initiatief: FiniVita. FiniVita biedt onderwijs voor en door zorgprofessionals volgens een nieuwe, gerichte methode. Hierbij staat de borging in de dagelijkse praktijk voorop. 

Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 150.000 mensen. Ongeveer 80 procent van deze sterfgevallen komt voor de arts niet onverwacht. Dat betekent dat veel mensen zorg in hun laatste levensfase ontvangen. Bijvoorbeeld in de thuiszorg, een woonzorgcentrum of een verpleeghuis. Dit was voor VWS de reden voor de voorlichtingscampagne voor het grote publiek. Hiermee wil het kabinet mensen helpen het gesprek te voeren over hun naderende overlijden, en de zorg die ze wensen.

Zorgprofessionals goed toegerust
Zorgprofessionals dienen goed te zijn toegerust om dit gesprek te kunnen voeren en aandacht te hebben voor dát wat voor de patiënt en diens naasten het belangrijkste is. Het gaat daarbij om een verdieping van alles wat zorgprofessionals in de reguliere opleidingen en praktijk hebben geleerd. Ook gaat het veel over waarden, die van de patiënt en naasten, maar ook die van jezelf als zorgprofessional. Sommige uitbehandelde patiënten vinden het moeilijk om over hun situatie te praten, anderen zien op tegen die laatste fase. Het is belangrijk ruimte te geven aan deze gevoelens. Wij verdiepen de deskundigheid van de zorgprofessional juist op het gebied van die laatste levensfase. Zo kunnen zij nóg meer van waarde zijn rondom die belangrijke periode in iemands leven."

Digitaal Leerhuis
De nieuwe onderwijsmethodiek bevat onder meer het Digitaal Leerhuis. FiniVita is een initiatief van zorgorganisaties Laurens, Florence, Lelie zorggroep, Sonneburgh, Aafje en de Zellingen die zich hebben verenigd in Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg.

 


Theme picker

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
*is verplicht