X
Informatie

Er is veel informatie te vinden over palliatieve zorg. In het linkermenu onderaan kunt u kiezen uit filmpjes, boeken, folders, enz. Ook onderstaand is de nodige informatie verzameld.

Beeldmateriaal
Er is behoefte aan praktische, laagdrempelige informatie over de laatste levensfase. Daarin heeft de Second Chance Foundation voorzien door zestien korte video’s te laten maken, die gratis kunnen worden bekeken via internet.
In de video’s vertellen acht mensen - die te horen kregen dat zij niet meer beter zullen worden - welke praktisch zaken allemaal geregeld moesten worden en welke keuzen zij maakten om ervoor te zorgen dat zij zo comfortabel, waardig én plezierig mogelijk hun laatste dagen kunnen beleven.

Wilt u de video’s bekijken? Ga dan naar www.alsjenietmeerbeterwordt.nl.

Tijd om te leven
De tv-serie 'Tijd om te leven' volgt zes mensen in de laatste fase van hun leven. In de afleveringen wordt stilgestaan bij verschillende aspecten die in de palliatieve fase een rol kunnen spelen. Hoe ga je om met de veranderingen in je lichaam? In hoeverre kan en wil je greep houden op het ziekteproces? Leven in blessuretijd, hoe doe je dat?

De afleveringen zijn te zien op de website watalsiknietmeerbeterword.nl

Terug naar boven


Boeken
Op www.palliatieverzorg.nl vindt u een lijst met romans waarin (aspecten van) palliatieve zorgverlening voorkomen/voorkomt. Vooralsnog zijn vooral titels van Nederlandse auteurs in de lijst opgenomen.

Terug naar boven


Folders/Brochures
'Ongeneeslijk ziek, hoe nu verder'
In de brochure 'Ongeneeslijk ziek, hoe nu verder' kunt u lezen wat u kunt verwachten en welke mogelijkheden er zijn op het gebied van palliatieve zorg in Flevoland.

'Spreek op tijd over uw levenseinde'

De brochure Spreek op tijd over uw levenseinde is een handreiking om met de dokter te praten over grenzen, wensen en verwachtingen rond uw levenseinde. U kunt deze brochure downloaden vanuit de bibliotheek.

Voeding
Voeding is één van de basisbehoeften van het leven. Maar wat als het eten niet meer smaakt, of als het grote moeite kost om het tot je te nemen. Acceptatie hiervan door de patiënt, maar ook door zijn omgeving, is niet altijd vanzelfsprekend. De folder Geen eetlust… wat nu?’ is vooral bedoeld voor naasten en geeft hun tips om om te gaan met patiënten die geen eetlust hebben.

Alles wat u moet weten over morfine (en andere morfineachtige pijnstillers)
In deze folder vindt u uitgebreide informatie over morfine en morfineachtige pijnstillers waaronder de tien meest gestelde vragen over morfine.

Palliatieve sedatie
Wanneer u onbehandelbare klachten heeft in de laatste fase, kan het zijn dat uw arts voorstelt om palliatieve sedatie toe te passen. Palliatieve sedatie betekent dat de arts uw bewustzijn verlaagt met medicijnen. Meer informatie leest u in de folder 'Palliatieve sedatie'.

Uw partner is overleden, of uw kind, of een goede vriend.
Als er iemand overlijdt, voelen en denken mensen verschillende dingen. Sommige mensen zijn verdrietig. Anderen zijn boos. Of opgelucht dat het voorbij is. Niet iedereen voelt hetzelfde en rouwt hetzelfde. Er zijn dan ook geen goede of foute gevoelens. Iedereen verwerkt een verlies op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. In deze folder staat wat verschillende mensen voelen als er iemand is overleden. Ook leest u wat u met uw gevoelens kunt doen.

Terug naar boven


Links

Terug naar boven