X
Folders

Onderstaand treft u enige hulpmiddelen aan voor familie, manterlzorgers en/of professionals. Voelt u zich a.u.b. vrij de bijlagen te benutten.


'Handreiking 'slecht-nieuws geprek'
Graag attenderen wij u op de publicatie van de nieuwe handreiking Slecht-nieuwsgesprek (bijlage)of zie http://www.pallialine.nl/handreikingslechtnieuwsgesprek  

Uitvaart-informatie Hulplijn (website/link)
Deze Stichting heeft veel informatiemateriaal (downloadeble folders/brochures) rondom overlijden, uitvaart en nazorg.

'De Afscheidswijzer'
Als in de laatste weken van iemands leven de palliatieve behandeling wordt gestart die gericht is op klachtenverlichting en het leven dat nog rest zo aangenaam mogelijk te maken.
Er komen vele aspecten naar voren waar niemand helemaal op is voorbereid. Zakelijke beslissingen lopen dikwijls dwars door alle gevoelens heen.
Veel mensen hebben in deze verwarrende periode behoefte aan informatie en praktische adviezen. In deze brochure kunt u informatie vinden over zowel zakelijke als emotionele aspecten rond het overlijden.

De brochure is in 3 delen opgeleverd zodat de informatie gefragmenteerd kan worden aangeboden al naar gelang de behoefte aan informatie. Klik op onderstaande afbeeldingen.

 Ziek zijn, en dan…       Praktische gang van zaken na overlijden    En nu verder, zonder...

 

'Spreken over het levenseinde', handreiking van KNMG
Een tijdig gesprek over het naderend overlijden is niet makkelijk, maar wel belangrijk. Het voorkomt misverstanden over de hulpverlening bij het sterven. Een open, tijdig en goed contact helpt om zorgvuldige en verantwoorde beslissingen te nemen over de resterende kwaliteit van leven en sterven. Dit geeft patiënten meer regie en leidt tot minder angst en onzekerheid. 

Voor artsen én patiënten
Artsen en patiënten vinden houvast voor dit gesprek in een KNMG-handreiking. De versie voor patiënten kwam tot stand in samenwerking met de patiëntenorganisaties NFK, NPCF, NPV en NVVE en de seniorenbelangenbehartigers ANBO, Unie KBO en PCOB.
De patiëntenbrochure is een vervolg op de vorig jaar uitgebrachte en nu geactualiseerde artsenbrochure. Zo hebben artsen en patiënten samen een instrument in handen om met elkaar het moeilijke gesprek over het levenseinde aan te gaan over wederzijdse wensen, verwachtingen en mogelijkheden.

* Patiëntenversie>

* Artsenversie