Het ernstig ziek zijn en overlijden van iemand die je heel dierbaar is, grijpt diep in in het leven. Om hierbij te ondersteunen is de Wereld van Verschil ontwikkeld. Bedoeld voor ouders, kinderen en jongeren van wie een gezinslid levensbedreigend ziek is of is overleden, verwacht of onverwacht.
De Wereld van Verschil is er nu ook voor jongeren waarvan een dierbare is overleden.
"Naast de herkenning, vind ik de informatie die in de wereld te vinden is, erg belangrijk. Maar zeker ook, de hoop die je er kunt vinden. Je denkt, dat je nooit meer echt onbezorgd zal kunnen lachen. Dat voortaan de regenbuien, beter bij je passen dan de zon. Het is fijn om te weten, dat ergens, na een tijdje, de meest hevige pijn wel een beetje slijt. Dat de scherpste randjes ooit zullen verdwijnen. Maar ook goed is om te weten, dat het nooit echt verdwijnt. Want dat de tijd alle wonden heelt is een sprookje. En als jongere ben je toch echt te oud, om nog in sprookjes te gaan geloven."
Thirza, 17 jaar toen haar zus overleed
Wanneer jongeren te maken krijgen met verlies van iemand in het gezin of familie dan wordt hun veerkracht behoorlijk op de proef gesteld. De behoefte om niet anders te zijn dan anderen kan maken, dat jongeren alleen komen te staan in hun verdriet.
Speciaal voor deze jongeren heeft het Netwerk Palliatieve Zorg Noord- en Oost-Flevoland een interactief online platform ontwikkeld: De Wereld van Verschil. Deze online Wereld voor jongeren met een aankomend verlies was al beschikbaar sinds het voorjaar. Vanaf 16 september is de Wereld ook toegankelijk voor jongeren die een dierbare verloren hebben.
Verschillende locaties
De Wereld is ontwikkeld door de Utrechtse Gamedesigner Monkeybizniz samen met jongeren, die te maken hebben gehad met een verlies. Nu heeft deze Wereld zeven locaties: Verdriet Grot, Woede Vulkaan, Angst Ravijn, Vreugde Bos, Niks Voelen Woestijn, Afscheid Zee en Ik Berg. In deze locaties kunnen opdrachten worden uitgevoerd. En er is de vuurtoren waar je vanuit de Wereld kunt chatten met andere jongeren of hulp kunt vragen via de helpdesk. In de chatomgeving en helpdesk bevindingen zich volwassen deskundigen.
Memorybox
In een memorybox kunnen jongeren foto’s van de uitgevoerde opdrachten, herinneringen, gedachten e.d. bewaren. Daarnaast is er de mogelijkheid om ook in andere memoryboxen te kijken en berichtjes achter te laten als je bijvoorbeeld iets mooi vindt of herkent. De jongere bepaalt zelf of hij/zij dit wil.
Als iemand van wie je houdt, komt te overlijden...
Dat staat op het kaartje bestemd voor jongeren om hen in contact te brengen met de Wereld van Verschil. Er is bewust gekozen voor een klein kaartje met weinig tekst. Want jongeren willen niet opvallen, willen niet anders zijn dan anderen. En zo’n kaartje is makkelijk te geven met: “kijk maar even, misschien is het wat voor je”. Voor meer informatie en bestellen van deze kaartjes: www.dewereldvanverschil.nl.