X
Symposium 9 oktober 2018
Opening Centrum voor Levensvragen

Onder grote belangstelling werd het Centrum voor Levensvragen Gooi en Vechtstreek feestelijk geopend door Maartje van Weegen. Bestuurders van de initiatiefnemende organisaties Netwerk Palliatieve Zorg Gooi & Vechtstreek, Amaris, Hilverzorg, Hospice Kajan, Inovum en Tergooi zetten hun handtekening op het convenant. Daarna nam Rob Vos de diensttelefoon in ontvangst, die meteen overging. Aan het eind van het symposium stelden alle consulenten zich voor. Zij gaan het centrum 'bemannen' en zijn aanspreekbaar voor vragen en advies. Meer informatie op www.centrumlevensvragengooi.nl

 

 

 

 
In gesprek over levensvragen

Door Annemieke Kuin, Humanistisch geestelijk verzorger

De confrontatie met een levensbedreigende ziekte en het naderend levenseinde gooit een leven vaak volledig door elkaar. Niet alleen van de patiënt, ook van de naasten. De vragen die dan ontstaan zijn niet eenvoudig te beantwoorden.

  • Welke zin heeft mijn leven gehad?
  • Waarom overkomt mij dit?
  • Wat geeft me hoop, vertrouwen of troost?
  • Hoe kan ik afscheid nemen van mijn dierbaren?
  • Welke onverwerkte zaken knagen aan mijn gemoedsrust?

Als zorgverlener speel je een belangrijke rol bij het signaleren en onderzoeken van dergelijke levensvragen. Hoe ga je dat gesprek aan? Welke handvatten heb je daarvoor en wanneer verwijs je door naar een expert? 

Annemieke Kuin en de acteurs van het regietheater wisten deze vraagstukken voortreffelijk tot leven te brengen met theaterspel. Het publiek was regisseur: met hints en tips konden de toehoorders verbeteringen aanbrengen in het gesprek.